Skip to the content

"Co-Design" radionica

"Co-Design" radionica
Studenti Univerzitetskog studija Dizajn interijera u radionici "Co-Design"

Studentice Isabella, Anna i Purvika rade na svojoj master tezi koju razvijaju na gradu Mostaru, a ova radionica je bila dio tog istraživačkog procesa. Kroz interaktivnu radionicu „Co-Design“ ideja je bila stupiti u kontakt sa građanima grada Mostara kako bi se dobile smjernice, od strane građana, na temu oživljavanja javnih prostora u Mostaru koji su trenutno zapušteni i ne koriste se.

Radionica je održana u prostorijama Američkog kutka 26.3.2019. godine. Na radionici je učestvovalo 28 učesnika, a među njima i veliki broj studenata 6. semestra Univerzitetskog studija Dizajn interijera Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Radionica je koncipirana kao set igrica. Cilj igrica, kao i cjelokupne radionice je uspostavljanje dijaloga između učesnika odgovaranjem na pitanja kao npr.: „Šta Mostaru nedostaje, a što biste željeli vidjeti u njegovoj budućnosti?; U kakvim aktivnostima biste i sami učestvovali?; Kakve osjećaje i memorije u vama bude odnosno na šta vas podsjećaju određena mjesta u gradu?“

Odgovorima na ova pitanja učesnici su imali priliku da daju svoje mišljenje i prijedloge za potencijalne intervencije u gradu. Tako su na kreativan način dali svoj doprinos radionici, ali i odlične ideje za proces redizajna i rehabilitacije grada Mostara.