Skip to the content

Izvještaj o vannastavnim aktivnostima u akademskoj 2018/2019. godini

• Dana 24.10.2018. godine otvorena je naučno-stručna konferencija ''Sfera 2018: Tehnologija, materijalizacija i sistemi za krovove''. Studenti su imali čast volontirati i prisustvovati predavanjima i panel diskusijama. Konferencija je bila dvodnevnog karaktera, te pored interaktivnih predavanja, dijaloga i debate, studenti su oba dana konferencije mogli posjetiti štandove kompanija koje su sponzori i partneri. U okviru konferencije "Sfera 2018" predavanja su održali neki od najboljih stručnjaka iz domene arhitekture: Tomislav Ćurković, Arhitektonski studio ''Dva arhitekta'' Zagreb; Krsto Radovanović, ModeLart arhitekti studio za prostorni dizajn, Novi Sad; Dujmo Žižić, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Split; Nihad Harbaš, Tehnički ekspert za WB GEFF; Amira Salihbegović, Arhitektonski fakultet Sarajevo; Jasmina Katica, Federalno ministarstvo prostornog uređenja FBiH; Maja Popovac, Građevinski fakultet 'Univerziteta „Džemal Bijedić'' u Mostaru; Miron Ibrahimpašić, IN/OUT Arhitektonski studio d.o.o. i drugi.

• Dana 22.3.2019. godine u suradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer Sarajevo održana je dvodnevna simulacija naziva „Obrazovanje koalicije u Fontaniji“. Grupa studenata sa treće godine su na ovoj radionici imali priliku proširiti svoja znanja i vještine u vezi sa javnim nastupom i marketingom, što je u konačnici i postignuto uspješnim radom sa organizatorima, profesorom i ostalim studentima sa drugih odsjeka.

• Dana 26.3.2019. godine studenti su učestvovali na radionici „Reclaiming the survival landscape-Spaces of resilience as social catalyst“. Radionicu su organizirali studenti iz Nizozemske koji studiraju pejzažnu arhitekturu, kao dio istraživanja za master rad. Studenti sa studija Dizajn interijera su kroz interesantne igre i radionice bili u mogućnosti istraživati prilagođavanje javnih površina u estetskom i funkcionalnom smislu.

• Dana 11.4.2019. godine održana je konferencija „Apriori Turizam 2019“ u prostorijama Mostarskog sajma, treći dan održavanja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar. Grupa studenata sa treće godine je bila u mogućnosti slušati predavanja i panel diskusije na temu razvoja destinacijskog turizma. Ciljevi konferencije bili su: umrežiti stručnjake i praktičare s ciljem zajedničke suradnje i razmijeniti iskustva o uspješnim primjerima iz oblasti razvoja destinacijskog turizma u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji, staviti u fokus glavne teme iz oblasti razvoja destinacijskog turizma i aktualizirati ih u lokalnim zajednicama i kod stručne javnosti i uvezati male i velike turističke agencije s ciljem bolje suradnje i ostvarivanja poslovnih dogovora i prilika.

• Dana 12.4.2019. godine studenti su posjetili sajam "Sarajevo 4 Walls" uz pratnju profesorice Maje Popovac. „Sarajevo 4 Walls" je međunarodni sajam namještaja, uređenja interijera i eksterijera, tehnike i prateće industrije. Sajam se održao u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu u periodu od 11. do 14. aprila 2019. godine. Više od 90 renomiranih kompanija iz Bosne i Hercegovine i svijeta sa više od 150 brendova su izložili svoje proizvode iz oblasti uređenja unutrašnjosti i spoljašnosti doma. Studenti su bili u mogućnosti komunicirati sa mnogo predstavnika kompanija iz polja dizajn interijera i produkt dizajna, kao i ostvariti potencijalnu saradnju sa kompanijama.

• Pored navedenih konferencija i radionica, studenti su bili u mogućnosti posjetiti izložbu Collegium Artisticum u HD Herceg Stjepan Kosača, izložbu studentskih radova sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu koja se održala u Narodnom pozorištu, te slušati predavanje arhitekta Tome Plejića pod nazivom „STUDIO UP: Short Cuts“.


Izvještaj podnosi Nađa Hodžić, predstavnica treće godine Univerzitetskog studija Dizajn interijera.

Fotogafija: Nađa Pandur