Skip to the content

Studenti Univerzitetskog studija Dizajn interijera posjetili poznato konjičko drvorezbarstvo - "Zanat"

Dana 14. maja 2022 godine, studenti Univerzitetskog studija Dizajn interijera posjetili su poznato konjičko drvorezbarstvo - "Zanat", proizvodnju i jedinstveni muzej pomenutog drvorezbarstva. U pitanju je umjetnički zanat s dugom tradicijom u opštini Konjic, Bosna i Hercegovina.

Konjičko drvorezbarstvo uvršteno je 2017. godine na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prisutni studenti su imali priliku da isprate proces izrade proizvoda koji se izrađuju u dijelu za proizvodnju Zanata, nakon toga i pogledaju finalne produkte u muzeju. Studenti su bili očarani samim historijatom i nastankom muzeja.

Tokom obilaska, studenti su imali priliku da postavljaju pitanja, kao i da prođu kroz čitav proces rezbarenja drveta, uključujući namještaj, interijer, te ukrasne predmete koje Zanat posjeduje.

Jasmina Hasić, studentica treće godine studija Dizajna interijera: "Pri samom dolasku najviše me dojmilo gostoprimstvo i srdačan prijem od samih vlasnika i zaposlenika ove firme, tokom čitave posjete bili su na raspolaganju za sva pitanja i razgovor sa studentima. Nešto što mi se najviše svidjelo i što bih izdvojila jeste to da se jasno da primijetiti razlika između muških i ženskih poslova. Ono što je zanimljivo i po čemu ću definitivno pamtiti ovu posjetu jeste uređenje unutrašnjosti prostora muzeja. Na kraju dana smo proveli vrijeme u prostoru za prijem gostiju, uživajući u razgovoru i druženju."

Adis Sandžaktar, student treće godine Dizajna interijera: "Izuzetno mi je drago što sam imao priliku posjetiti Zanat kao i to što sam se susreo praktično s čitavim procesom od obrade samih sirovina do finalizacije produkta. Izdvojio bih posjetu jedinstvenog muzeja drvorezbarstva kroz koje sam se upoznao s čitavom tradicijom i nastankom ove vrste zanata. Nadam se da će ova posjeta prerasti u tradiciju našeg studija Dizajn interijera i da će kao takvo koristiti budućim generacijama koji dolaze iza nas."

Ponosni smo na činjenicu da naša domovina Bosna i Hercegovina ima jedan ovakav kvalitetan brend. Univerzitetski studij Dizajn interijeta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru želi ovim putem uputiti iskrene zahvale domaćinima Zanata.