Skip to the content

Studenti Dizajna interijera učestvovali na radionici zemljane arhitekture

Dana 20.05. u prostorijama HD Herceg Stjepan Kosača održano je predavanje, pod pokroviteljstvom Grada Mostara, na temu zemljane arhitekture. Predavanje je održala arhitektica i pokretač "Centra za zemljanu arhitekturu Earth&Crafts" Dragana Kojičić. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa historijom zemljane arhitekture u svijetu, ali i u Srbiji, načinom izvedbe, te primjenom iste u modernom dobu.


Narednog dana, 21.05. održane su dvije radionice na pomenutu temu, radionica za djecu i radionica za odrasle. Učesnici su u prostorijama OKC Abraševića imali priliku da se upoznaju i rade sa zemljom kao građevinskim materijalom. Prošli su kroz sve korake, od prvobitnog odabira i sijanja zemlje, do samog dodavanja kolorita i malterisanja. Radionica za djecu je bila prilagođena samom uzrastu, oni su uz Draganu učili izradu dorodango kuglica od zemlje, vrsta japanske umjetnosti, te su svoje kuglice bojali i sušili. O zanimljivosti radionice govori i to da su "odrasli" učestvovali i u radionici za djecu, prepuštajući im prvi plan, ali upijajući sve tehnike koje su mogli da nauče tokom tog dana.


Završni produkt je zajednički dekorativni mural od glinenih maltera, gdje su učesnici naučenim vještinama prekrili zid i napravili PRVI ovakav mural u Mostaru, gradu koji broji ogroman broj radova ove vrste umjetnosti.


Na pomenutoj radionici učestvovali su i studenti Dizajna interijera, kao i dio nastavnog osoblja.


Omer Čano, student DI: "Kroz pomenutu radionicu imali smo priliku da usvojimo nova znanja i vještine na polju zemljane arhitekture. Posebno bih izdvojio značaj zajedničkog rada na oslikavanju dekorativnog murala. Također, zahvalio bi se udruženju For A na ukazanoj prilici da upoznajemo nova znanja iz sfere arhitekture i dizajna."


Asis. Lejla Isić Dizdarević: "Ono što me je na prvu privuklo jeste to što se u nas kroz historiju nije uopće gradilo zemljom s obzirom da smo predio krša, te bilo koji novi načini gradnje i korištenja materijala koji nam i nisu bliski ovdje me uvijek iznova oduševi. Naučeno znanje i vještine ću definitivno probati usavršiti i koristiti za neke možda manje poduhvate. Dragana je odličan učitelj, zrači tako pozitivnom energijom i puna je strpljenja i znanja što je uvijek važno na ovakvim radionicama. Nadam se da ćemo surađivati i dalje, te probati proširiti zemljanu arhitekturu i način gradnje široj masi Mostara, pa i Bosne i Hercegovine."


Zahvaljujemo se divnoj Dragani Kojičić i udruženju "For A" Mostar na održanom predavanju i radionici.